Здравословно хранене, диети, красота

Thursday, March 30, 2006

Десетте златни правила за отслабване

Снимка: Corbis


Колкото и да сме говорили за здравословното хранене и правилното отслабване, никога не е излишно да припомним още един път златните правила за трайно и здравословно сваляне на килограми.

1. Ограничавайте полуготовите и консервираните храни. Те съдържат много мазнини, за сметка на витамините и минералите. Ако имате възможност за избор, по-добре е да си вземете свеж продукт, който да сготвите вкъщи, отколкото нещо готово.


2. Подгответе менюто си от началото на седмицата за всичките седем дни и го спазвайте стриктно. Така няма да се изкушавате да хапнете нещо извън предвиденото.

3. Постарайте се винаги да имате пресни плодове и зеленчуци вкъщи. Ако ви се дояде нещо, много по-добре е да хапнете един плод, отколкото кутия сухи пасти.

4. Яжте бавно и дъвчете добре.

5. Когато трябва да се храните извън къщи, поръчвайте си леки ястия, приготвени на пара или на фурна. Пържените картофки са много вкусни, но ги избягвайте.

6. Избягвайте да седите гладни. Хапнете един плод или супа. По-добре е да ядете пет пъти на ден по малко, отколкото само два или три пъти, но обилно.

7. Не пропускайте хранене. Не това е начинът да отслабнете, напротив. Организмът ви ще свикне, че се лишавате и ще започва да трупа повече запаси за “гладните” моменти.

8. Ползвайте малки чинийки. Така ще ви е по-лесно да намалите количеството хранене.

9. Преценете предварително какво количество храна ще ви е достатъчно и избягвайте да си досипвате.

10. Ако сте се нахранили и заситили, не се насилвайте да изядете всичко в чинията. Това е ужасно неправилен подход, останал от бабите ни, който е причина за многото случаи на наднормено тегло у децата.

0 Коментари:

Post a Comment

<< Home